Wim hofia ja kylmäsuihkuja



Viime keväänä törmäsin kaverin linkkaamana Wim Hof-aiheeseen. En meinannut ensin uskoa tuota henkilöä todelliseksi. Wim Hof on lukuisten muiden ennätyksien lisäksi kiivennyt Mount Everestin huipulle vain shortseja päällä pitäen. Siis ilman vaatteita, huhhuh… Aloin itsekin kiinnostua aiheesta lisää, kun kahvipöydässä puhuttiin palautumisesta ja rentoutuskeinoista yms. Ystäväni oli juuri aloittanut Wim Hof-harjoitteet ja kylmissä suihkuissa käymisen ja kehui hänen keveää ja virkeää oloaan.

Opiskelin illalla kotona hieman lisää aiheesta ja olin aivan myyty. Kylmäaltistuksella on todettu olevan merkittäviä hyötyjä tulehdustilan alentamiseen ja palautumisen nopeuttamiseen. Oli hassua että olen harrastanut urheilua kilpailutasolla jo kaksi vuotta, mutta en ollut ennen törmännyt kylmähoitoihin. Mitä enemmän asiaa tutkin, sitä enemmän kävi selväksi että melkein kaikki maailman huippu-urheilijat hyödyntävät tänä päivänä kylmäaltaita ja pakkaastankkeja. Hengitysharjoituksilla on tutkittu olevan hyödyllisiä vaikutuksia hermostolle, stressinpoistoon ja immuunijärjestelmän kohentamiseen.

Aloitin hengitysharjoituksien tekemisen ja kylmien suihkujen ottamisen viime viikonloppuna. Täytyy sanoa että harjoitukset eivät ole luotu mukavuudenhaluisille ihmisille, tai oikeastaan ovat, sillä ne kehittävät myös itsekuria. Kylmä suihku tuntui hirveältä shokilta lauantaiaamuna ja perään tehdyt voimakkaat hengitykset laittoivat kyllä kehon hereille nopeasti. Kävin juoksemassa aamulla ja juoksu kulki niinkuin normaalistikin. Illalla vedin vielä treenit kovalla sykkeellä ja olo oli ehkä normaalia rennompi nukkumaan mennessä. 

Sunnuntaiaamuna odotti taas kylmäsuihku. Epäröin mielessäni ennen kylmään suihkuun hyppäämistä, kunnes totesin että pakko sinne on mentävä, tai muuten pyörittelen ajatusta päässäni koko päivän. Ja hyvä että menin, sillä tuntui että elimistö lähti käyntiin ihan erilailla. Tein heti perään hengitysharjoitukset ja sunnuntaina fiilis oli kyllä todella hyvä. Vedin vielä joogat totuttuun tapaan iltapäivällä ja sunnuntai meni muutenkin rennoissa merkeissä, kun kävimme ystävieni kanssa pyöräilemässä mustikkamaalla.

Tänäänkin, maanantaina vedin kylmän suihkun, mutta tuli sen verran kiire töihin että hengitysharjoitus jäi välistä. Jokatapauksessa jo viikonlopusta jäi hyvä fiilis näiden uusien tapojen suhteen!

Kommentit

Suositut tekstit